Nutids “R”

Nutids R

Uha. Det her er en af de grimme. Jeg kan selv falde i, hvis det går lidt stærkt. Det famøse nutids “R”. Hvornår skal der “R” i enden af et ord, og hvornår skal der ikke?

Nutid betyder, at noget sker lige nu. Jeg spiser. Jeg leger. Det regner.

Spiser, leger og regner er alle udsagnsord. Og det er lige præcis dem, der skal have et “R” i enden, når de er skrevet i nutid.

Men det er sværere end, det lige ser ud. For nogle ord er drilske. Og der kan man måske ikke lige se – og huske, at ordet skal slutte på “R”.

Det drilske nutids “R”

De drilske ord er de ord, der ender på “re”. Her kan det være rigtig svært både at høre og se, om der skal “R” i enden. Det er ord som for eksempel; reagere, engagere, kondolere, fotografere, respektere og acceptere. I nutid skal de alle have “R” i slutningen af ordet.

“Det er så nemt at reagere på noget” – her skal der ikke “R” på.

“Jeg reagerer på noget” – her skal der “R” på.

Her er et par eksempler, du selv lige kan prøve på. I hvilken sætning eller sætninger skal der et nutids “R” på udsagnsordet, der ender på re?

  1. Kan du acceptere, at jeg skal videre i livet?
  2. Hvordan vil du have, jeg skal reagere?
  3. Jeg fotografere til festen
  4. Du engagere dig meget i lokalsamfundet
  5. Det kan være svært at respektere nogen

Det rigtige svar er 1. nej. 2. nej 3. ja 4. ja. 5. nej. Hvis du havde alle fem rigtige, så er du super god.

Det lille trick

Hvis det er rigtig svært for dig at lære, hvornår der skal “R” i enden på et udsagnsord, så har jeg faktisk et lille trick til dig. Det er et, jeg selv lærte i folkeskolen.

Du kan erstatte ordet, der ender på “re”, med ordet danser i stedet. Så kan du altid høre, om der skal “R” på eller ej. Du kan jo prøve på de fem sætninger længere oppe.

Loading

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.